Te pyszne bułeczki w kształcie beczki można upiec w zaledwie 30 minut, a następnego dnia pozostają chrupiące. Koniecznie zapisz ten przepis.

Bułeczki w kształcie beczki nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie wyglądają.

Ich przygotowanie jest bardzo proste. Zobacz.

Składniki:

  • 5 filiżanek mąki pszennej (600g)
  • 1 filiżanka ciepłego mleka (200ml).
  • 1 szklanka ciepłej wody (200ml).
  • 1 łyżeczka cukru (10g)
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży (10 g).
  • 1 łyżeczka soli (8 g).
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (30 ml).
  • Dodatkowe informacje:
  • Mleko i nasiona sezamu

Sposób przygotowania:

Połącz mąkę i sól w misce. Wymieszaj drożdże, cukier i sól z ciepłym mlekiem. Nie może być ono zbyt gorące. Musi być tylko ciepłe.

Wyrób jednolite ciasto. Pozostawić na 40 minut w ciepłym miejscu.

Gdy ciasto będzie już wyrobione, połóż je na blacie. Nasmaruj dłonie olejem.

Podziel ciasto na małe kawałki i rozwałkuj je na kształt ślimaka.

Przykryj bułeczki papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na co najmniej 15 minut.

Przed pieczeniem możesz posmarować bułeczki mlekiem i posypać ziarnami sezamu. Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Smacznego!