Smaczne placki ziemniaczane, takie jak w dzieciństwie. Przepis.

Placki ziemniaczane – tak dobre, że zjesz je w mgnieniu oka! Odtwórz smak przeszłości na swoim talerzu.

Prosta potrawa z lat dziecięcych, w której zakochasz się na nowo. Naucz się smażyć placki ziemniaczane na patelni. Zapoznaj się z poniższym przepisem.

Składniki:

  • ziemniaki (1,5kg)
  • wieprzowina (mało tłuszczu; ok. 500g)
  • cebula (1 szt.)
  • szklanka mąki (1/2 szklanki)
  • masło (50g)
  • olej roślinny (100 ml)
  • przyprawy wg uznania, np. sól i pieprz

Przygotowanie:

Zmiel wieprzowinę, dodaj przygotowane przyprawy. Pokrojoną cebulę (najlepiej w kostkę) usmaż z mięsem na patelni. Do smażenia użyj oleju roślinnego. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj. Następnie wymieszaj z olejem i przyprawami. Całość zmiel tak, aby powstała gładka masa.

Następnie dodaj do masy przesianą mąkę. Ponownie wymieszaj. Usmażone mięso i ciasto połącz razem w jednej misce. Uformuj placki. Całość również smaż na patelni, na oleju roślinnym. Przed smażeniem możesz dodać do farszu zioła i grzyby lub obtoczyć placki w bułce tartej (panierka).

Każda z tych dodatkowych wersji placków stanowi niepowtarzalną kombinację. Gotowe! Po opcjonalnym odsączeniu placków z tłuszczu możesz zajadać je ze smakiem. Gwarantujemy niezapomniane wrażenia kulinarne.

Udanego posiłku!