Dla Pań chcących schudnąć. Smaczna roladka marchewkowa zachwyca swoim smakiem.

Dietetyczna, bezmięsna roladka marchewkowa jest świetną alternatywą dla tradycyjnych potraw. Doskonale sprawdza się na świątecznym stole.

Warto przyrządzić ten jarski przysmak, gdy spodziewamy się gości o specjalnych wymaganiach, przede wszystkim dla osób na diecie i wegetarian. Łatwy sposób przyrządzenia sprawi, że rolada z dodatkiem marchewki urozmaici świąteczny jadłospis, nie zajmie wiele czasu, a niski koszt nie obciąży dodatkowo domowego budżetu.

Dwie odsłony marchewkowej roladki: na słodko i słono

Rolada marchewkowa ma tą wielką zaletę, że można przyrządzić ją na dwa różne sposoby. W zależności od doboru składników raz może być słodka, innym razem słona. Dzięki temu danie nie znudzi się gościom i domownikom. Raz przyrządzona następnym razem może być podana w zupełnie inny, zaskakujący sposób. Oto dwa alternatywne przepisy na roladkę z marchwi.

Podstawowy przepis na ciasto do rolady marchewkowej

  • 3/4 kg startej marchewki (750 g)
  • 5 całych jajek
  • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1,5 łyżki stołowej masła (do podsmażenia marchewki i wysmarowania blachy)
  • sól do smaku, inne przyprawy i ewentualnie 1 łyżeczka cukru (tylko do słodkiej wersji ciasta)
  • 2 osobne naczynia na białka i żółtka jaj

Składniki na dwie wersje nadzienia

  • 200 g miękkiego sera białego typu twaróg
  • Słone: 1 wiązka koperku (pietruszki, albo szczypiorku), 3 ząbki czosnku i szczypta soli
  • Słone: 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki cukru i szczypta wanilii

Wykonanie ciasta

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć ok. 5 minut wraz z masłem na patelni, pod przykryciem. Po tym czasie odstawić patelnię do ostygnięcia.