W osobnym naczyniu ubić żółtka z solą, kurkumą i innymi przyprawami. Ostudzone marchewki przełożyć z patelni do naczynia z żółtkami. Białka należy ubić na sztywną pianę z dodatkiem soku z cytryny oraz szczyptą soli.
Ubite białka dodawać delikatnie do miski z ciastem i mieszać łagodnie szpatułką (wymieszana uprzednio marchewka i żółtka). Konsystencja ciasta powinna być lekka i puszysta. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę pokryć pergaminem, papier wysmarować cienko masłem.
Ciasto trzeba wlać powoli na blachę i pilnować, by grubość wynosiła ok 0,5 cm. Pieczenie ciasta marchewkowego trwa 15-20 min.
Słona wersja roladki marchewkowej wymaga następującego nadzienia. Ser biały dokładnie wymieszać z drobno pokrojonymi ziołami, czosnkiem i solą. Słodka wersja jest nieco dłuższa. Rodzynki trzeba zalać gorącą woda i odstawić w misce na ok. 20 min. Następnie ciepłe, odsączone rodzynki wymieszać z twarogiem, wanilią i cukrem.
Po upieczeniu ciasta i wyjęciu blachy z piekarnika, należy delikatnie przełożyć je wraz z pergaminem na folię spożywczą. Następnie wyjąć delikatnie pergamin, uważając, by nie uszkodzić ciasta marchewkowego. Nadzienie rozsmarować równomiernie po cieście i zawijać roladę. Folię pozostawić do owinięcia rolady. Szczelnie zawinięta rolada ma być włożona do lodówki na ok. 20 min.
Po tym czasie rolada stwardnieje, połączy się z nadzieniem i będzie gotowa do krojenia. Idealnie prezentuje się na półmisku. Życzymy smacznego posiłku!