Smak nie do opisania. Szybka roladka cukiniowa z kurczakiem – wyjątkowe danie na niedzielny stół.

Roladki to świetny pomysł na szybką i prostą w przygotowaniu przekąskę, którą można zabrać do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie.

Świetnie sprawdzi się również w roli przystawki na spotkaniu z przyjaciółmi, czy nawet na świątecznym stole. Roladki można przygotować z różnych składników, wszystko zależy od wyobraźni i kreatywności kucharza. Poniżej przedstawiamy przepis na niesamowite roladki z cukinii. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, dodatkowo piecze się je w piekarniku, co sprawia, że nie trzeba będzie myć patelni oraz kuchenki.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 300 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 cebula
  • 100 g twardego, żółtego sera
  • sól, pieprz czarny, ulubione zioła – do smaku

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie odsączamy z niej nadmiar płynu przy użyciu papierowego ręcznika. W misce mieszamy jajka z solą i pieprzem, dodajemy do nich cukinię oraz posiekane drobno świeże zioła. Całość dokładnie mieszamy.

Do tak przygotowanej masy wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy wszystkie składniki, do momentu aż uzyskamy jednolitą masę. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej cienką warstwą ciasta z cukinii. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy ciasto przez ok. 15 – 20 minut.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Kiedy warzywo lekko się zeszkli, dodajemy mięso z kurczaka i podsmażamy do momentu, kiedy kurczak będzie gotowy. Do zawartości patelni dodajemy odrobinę soli i pieprzu.

Gotowe mięso przekładamy do miski i dodajemy do niego starkowany ser.  Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wyjmujemy z blachy i kładziemy na blacie. Nakładamy na nie cienką warstwę farszu z kurczaka i sera, pozostawiając przy tym wolne krawędzie.

Ostrożnie zwijamy roladkę. Zawijamy ją w papier do pieczenia i wkładamy na 10 minut do piekarnika, by roztopić ser. Po wyjęciu z piekarnika kroimy roladkę na mniejsze kawałki. Możemy jeść ją za równo na ciepło, jak i na zimno.