Nigdy nie jadłam lepszej. Prawdziwe odkrycie kulinarne. Rolada z fileta z kurczaka – na świąteczny stół.
Wiele gospodyń domowych zastanawia się, jak sprawić, by dania na świątecznym stole – i nie tylko – zostały zapamiętane przez gości, a przede wszystkim każdemu smakowały.
Dodatkowo, najlepiej, gdyby były one łatwe i szybkie w przygotowaniu. Istnieje danie, które może sprostać tym wymaganiom – to rolada mięsna. Przygotowanie rolady tu opisanej jest bardzo proste, a ponadto charakteryzuje ją pyszny smak i estetyka wyglądu.
Ciekawostkę stanowi fakt, iż nie trzeba jej piec. Mimo tego, danie jest idealnie nawilżone, zaś każdy głodny naje się nim do syta. Dlaczego tej rolady nie trzeba piec? Otóż tajemnica tkwi w składnikach, które bez problemu można dostać w każdym sklepie.
Składniki na roladę:
- 300g gotowanego fileta z kurczaka
- 100g serka typu mascarpone
- 4 łyżki groszku zielonego (ugotowanego)
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki ryżu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek natki koperku
- sól i przyprawy według uznania
Jak przyrządzić roladę z kurczaka?
Do posiekanej piersi z kurczaka należy dodać serek oraz groszek, a następnie dobrze wymieszać. Pół szklanki ryżu ugotować i zostawić do wystygnięcia.
Na oliwie z oliwek należy usmażyć pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Gdy będą już podsmażone, dodać obrane i pokrojone pieczarki. Smażyć, czekać, aż płyn z grzybów odparuje z patelni.
Do tak powstałego dania dodać ryż oraz przyprawić do smaku. Następnie należy to wszystko, co smażyliśmy na patelni zblendować.
Rozłożyć folię spożywczą na blacie kuchennym i posmarować ją ok. 1-1,5 cm warstwą kurczaka z groszkiem i serkiem. Następnie posmarować warstwą z patelni, zostawiając przy tym ok. 2 cm wolnych krawędzi z każdej strony.
Posypać orzechami oraz koperkiem. Całość należy zwinąć w okrągłą roladę, a następnie umieścić w lodówce na minimum 1 godzinę.
Gdy danie będzie gotowe do serwowania, możemy przystroić je według uznania, np. ziołami i owocami żurawiny.