Rolada z mięsa mielonego 500 g mięsa mielonego, 2 jajka, bułka tarta, ser, ziemniaki – Zapomnij o tradycyjnych klopsach. Przepis.

Każdy marzy o pysznym, szybkim i smacznym obiedzie, który będzie smakował wszystkim.

Ten przepis jest idealny dla osób zapracowanych, które nadal chcą gotować.

Czego potrzebujesz?

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól
  • Olej roślinny
  • 90 g sera
  • 4 duże ziemniaki
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Na początku dopraw mięso mielone ulubionymi przyprawami. Wymieszaj masę z 2 łyżkami bułki tartej. Przygotuj żaroodporną blaszkę, wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie rozłóż na niej mięso. Ser powinien znaleźć się na środku naczynia. Z papieru do pieczenia można następnie uformować roladkę mięsną.

Pamiętaj, aby dokładnie złączyć oba końce rolady! Zawiń ją w posmarowany olejem pergamin do pieczenia. Po posoleniu i pokrojeniu ziemniaków w kostkę ułóż je w naczyniu żaroodpornym.

Roladę ułożyć na wierzchu ziemniaków. Piec wszystko w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180°C. Piec roladę jeszcze przez 10-15 minut.

Smacznego!