Szybko i pysznie. Złote Roladki z kurczaka z nietypowym nadzieniem – mój kuchenny hit.

Filet z kurczaka można zrobić na setki różnych sposobów. Wszystko zależy od Twojej pomysłowości.

Piersi z kurczaka mają wiele zalet: są bardzo delikatne, szybko się marynują i nie trzeba ich długo gotować czy piec. Można je także z powodzeniem dodawać do sałatek, do przekąsek, a nie tylko jako danie obiadowe.

Dzisiaj przedstawiamy kolejny pomysł na piersi z kurczaka. Można je wykorzystać do przygotowania roladek z nadzieniem warzywnym z dodatkiem sera i orzechów. Takie przekąski będą też idealne na świąteczny stół lub imprezę.

Składniki

  • filet z kurczaka (500 g)
  • cebula (1 sztuka)
  • marchewka (1 sztuka)
  • serek śmietankowy topiony (100 g)
  • orzechy włoskie (40 g)
  • jajko (1 sztuka)
  • bułka tarta
  • olej słonecznikowy
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • inne ulubione przyprawy

Przygotowanie roladek

Filet z kurczaka umyj, osusz, pokrój na plasterki i rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę przysmaż na patelni lub w rondlu na oleju, dodaj następnie marchewkę i smaż, aż będzie miękka.

Dopraw do smaku solą, pieprzem i innymi przyprawami. Serek topiony pokrój na małą kostkę i dodaj na patelnię. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Kiedy serek się roztopi, a mieszanka będzie jednorodna zdejmij ją z ognia. Mieszankę z patelni włóż do głębokiej miski, dodaj posiekane orzechy i ponownie wymieszaj.

Na jednym plasterku z fileta połóż łyżeczkę nadzienia i zwiń w rolkę. Kiedy zrobisz już wszystkie roladki to zanurz je najpierw w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej. Usmaż roladki na patelni na rozgrzanym oleju, aż będą zarumienione z każdej strony.

Usmażone przekąski połóż na naczynie wyłożone ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Można je podawać z ulubionym sosem np. tatarskim, albo frytkami. Życzymy smacznego!