Ja zjadłam kilka na raz – Przepyszne rolki z nadzieniem. Lepiej zrób podwójną porcję bo znika w moment.

Nie ma znaczenia czy lubisz jabłka. Te ciasteczka sprawią, że je pokochasz! A jeśli uwielbiasz jeść jabłka, to ten przepis na stałe zagości w Twojej książce kucharskiej.

Składniki:

  • 4 sztuki jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 630 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 75 g cukru pudru,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 1 szt jajka,
  • 125 ml kefiru,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka kurkumy.

Przygotowujemy nadzienie

Jabłka należy zetrzeć z cukrem. Całość należy przełożyć na patelnię na mały ogień i gotować przez 25 minut. Dzięki temu odparuje nadmiar płynu. Po tym czasie należy do masy dodać cynamon i ostudzić całość. Cukier puder, cukier waniliowy, kefir, masło, olej roślinny, skrobię, jajko, kurkumę należy połączyć w jednej misce.

Powoli dodajemy do całości mleko, aby zagnieść ciasto. Mleka nie można w całości dodawać na raz. Z otrzymanego ciasta należy wziąć około 30g i zwinąć w jedną kulkę. Z całego ciasta powinno wyjść ok. 40 kulek. Kulki należy rozwałkować, do środka włożyć otrzymane wcześniej nadzienie i uformować.

Każdy kawałek należy uformować w mały rulon. Rolki piecze się przez 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu deser można podać domownikom/gościom i zajadać.

Warto ciasto przygotować z podwójnej ilości składników, ponieważ rolki są bardzo smakowite i w mgnieniu oka znikają z talerza. Jest to idealny przepis na sezon jesienny, aczkolwiek można go przyrządzać przez cały rok.