Roladki z pekińskiej kapusty – Przekonaj się, jakie są smaczne. Gołąbki się chowają w porównaniu do tego dania.

W wysokiej miseczce roztrzep jajka widelcem lub kuchenną rózgą. Dodaj sól i pieprz, dokładnie wymieszaj.

Do jajek przesiej mąkę pszenną, wymieszaj wszystko na gładką masę, tak by nie zostały w niej żadne grudki. Na patelni rozgrzej olej roślinny. W cieście maczaj liście kapusty i szybkim ruchem przekładaj na patelnię. Smaż chwilkę po obu stronach na złoty kolor i przekładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć z liści nadmiar tłuszczu.

Przygotuj nadzienie.

Pomidory sparz wrzątkiem i pozbaw skórki. Pokrój w niewielką kostkę, odsącz z nadmiaru płynu. Posiekaj też drobno szynkę i dokładnie opłukany szczypiorek.

Ser żółty zetrzyj na średnich oczkach tarki i wszystko razem wymieszaj, dopraw sola i pieprzem, dodaj majonez. Część szczypiorku możesz pozostawić do dekoracji.

Niewielką ilość nadzienia nakładaj na krawędzi usmażonych liści kapusty. Zwijaj w rolki i układaj na półmisku. Całość posypać możesz dodatkowo szczypiorkiem. Smacznego!

Czytaj dalej