Najpyszniejsze roladki schabowe jakie jadłam. Schab, por, czosnek, pieczarki… aż ślinka leci na sam widok
Roladki schabowe z porem to alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego, którego dobrze znamy.
Roladki schabowe, które dzisiaj proponuję będą nie tylko z porem, ale również sosem pieczarkowo – serowy.
Do przygotowania tego dani będą potrzebne, takie składniki jak:
- schab bez kości – 0,5 kg,
- por – 1 sztuka,
- czosnek – 2 ząbki,
- pieczarki – 20 dag,
- twardy żółty ser – 15 dag,
- serek topiony – 1 sztuka najlepiej kremowy,
- masło – 2 łyżki,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- przydadzą się też wykałaczki.
Przygotowanie zaczynamy od schabu, który kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm, rozbijamy je tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem, czyli tak jak zawsze przygotowujemy mięso na kotlety.
Czosnek obieramy i kroimy, pora roimy w cienkie plastry, tylko biała część. Na patelnię wlewamy olej oraz dodajemy masło, do których wrzucamy pokrojony czosnek, jeśli czosnek lekko się już zeszklił dodajemy do niego białą część pora i razem smażymy, tak aby lekko zmiękł, a następnie wyłączamy palnik i odstawiamy do wystygnięcia.
Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i łączymy go z wystudzonym porem. Rozbite kolety schabowe układamy na stolnicy i na każdy wykładamy farsz z sera i pora, które zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczkami, tak aby farsz nam nie wypłynął. Przygotowane roladki schabowe obsmażamy na patelni z olejem z każdej strony na złoty kolor.
W następnej kolejności przygotowujemy sos pieczarkowo-serowy.
Bierzemy garnek, w którym roztapiamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojone w paski pieczarki i smażymy, dodając około pół szklanki wody, tak aby się trochę podusiły. Do pieczarek dodajemy serek topiony, doprowadzamy do jego rozpuszczenia, i tak dusimy wszystko jeszcze około 10 minut.
Po upływie tego czasu ściągamy pieczarki z ognia i za pomocą blendera mielimy wszystko na kremową konsystencję. Roladki schabowe z porem przekładamy do naczynia, najlepiej żaroodpornego, następnie zalewamy je sosem serowo-pieczarkowym i wstawiamy do piekarnika.