Najpyszniejsze roladki schabowe jakie jadłam. Schab, por, czosnek, pieczarki… aż ślinka leci na sam widok

Roladki schabowe z porem to alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego, którego dobrze znamy.

Roladki schabowe, które dzisiaj proponuję będą nie tylko z porem, ale również sosem pieczarkowo – serowy.

Do przygotowania tego dani będą potrzebne, takie składniki jak:

  • schab bez kości – 0,5 kg,
  • por – 1 sztuka,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • pieczarki – 20 dag,
  • twardy żółty ser – 15 dag,
  • serek topiony – 1 sztuka najlepiej kremowy,
  • masło – 2 łyżki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • przydadzą się też wykałaczki.

Przygotowanie zaczynamy od schabu, który kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm, rozbijamy je tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem, czyli tak jak zawsze przygotowujemy mięso na kotlety.

Czosnek obieramy i kroimy, pora roimy w cienkie plastry, tylko biała część. Na patelnię wlewamy olej oraz dodajemy masło, do których wrzucamy pokrojony czosnek, jeśli czosnek lekko się już zeszklił dodajemy do niego białą część pora i razem smażymy, tak aby lekko zmiękł, a następnie wyłączamy palnik i odstawiamy do wystygnięcia.

Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i łączymy go z wystudzonym porem. Rozbite kolety schabowe układamy na stolnicy i na każdy wykładamy farsz z sera i pora, które zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczkami, tak aby farsz nam nie wypłynął. Przygotowane roladki schabowe obsmażamy na patelni z olejem z każdej strony na złoty kolor.

W następnej kolejności przygotowujemy sos pieczarkowo-serowy.

Bierzemy garnek, w którym roztapiamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojone w paski pieczarki i smażymy, dodając około pół szklanki wody, tak aby się trochę podusiły. Do pieczarek dodajemy serek topiony, doprowadzamy do jego rozpuszczenia, i tak dusimy wszystko jeszcze około 10 minut.

Po upływie tego czasu ściągamy pieczarki z ognia i za pomocą blendera mielimy wszystko na kremową konsystencję. Roladki schabowe z porem przekładamy do naczynia, najlepiej żaroodpornego, następnie zalewamy je sosem serowo-pieczarkowym i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy roladki w temperaturze 160 stopni przez 30 minut, do uzyskania soczystego i miękkiego mięsa. Smacznego!