Mięso pokrój starannie na kawałki. Najlepiej aby były one średniej wielkości. Przełóż je na patelnię z grubym dnem, najlepiej żeliwną i duś pod przykryciem, we własnym soku, bez dodawania oleju. Dopraw solą i pieprzem i duś jeszcze około 45 minut.
Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie. Dokładne proporcje znajdziesz na opakowaniu. Bulion, jaki otrzymałeś z duszenia kurczaka przelej do osobnego naczynia. Gdy mięso wystygnie, oddziel je od kości.
Żelatynę połącz z bulionem, wymieszaj starannie. Orzechy podsmaż delikatnie na suchej patelni. Dodaj je do mięsa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i przyprawami, następnie zalej bulionem z żelatyną.
Od plastikowej butelki odetnij szyjkę. Przełóż do jej wnętrza mieszaninę, całkowicie schłodzoną. Całość umieść w lodówce, aż stężeje.
Powinno to potrwać kilka godzin. Aby wyjąć roladkę, wystarczy delikatnie i ostrożnie naciąć butelkę. Możesz dowolnie modyfikować przepis, na przykład dodając kukurydzę, marchewkę, zielony groszek czy też smażoną cebulkę. Mięso z kurczaka możesz z powodzeniem zastąpić mięsem wołowym lub wieprzowym.