W sklepie tego nie kupisz. Rolka z kurczakiem w butelce – lepsza niż nie jedna sklepowa wędlina.

Lubisz kurczaka ale masz już dość kotletów i innych dań na ciepło z jego udziałem? Wypróbuj nasz przepis na zimna przekąskę. Przedstawiamy roladkę z kurczaka w butelce.

Potrzebne składniki:
  • około 1,5 kg mięsa z kurczaka
  • 30 g żelatyny
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g orzechów włoskich (obranych)
  • sól , przyprawy do smaku
Przygotowanie:

Mięso pokrój starannie na kawałki. Najlepiej aby były one średniej wielkości. Przełóż je na patelnię z grubym dnem, najlepiej żeliwną i duś pod przykryciem, we własnym soku, bez dodawania oleju. Dopraw solą i pieprzem i duś jeszcze około 45 minut.

Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie. Dokładne proporcje znajdziesz na opakowaniu. Bulion, jaki otrzymałeś z duszenia kurczaka przelej do osobnego naczynia. Gdy mięso wystygnie, oddziel je od kości.

Żelatynę połącz z bulionem, wymieszaj starannie. Orzechy podsmaż delikatnie na suchej patelni. Dodaj je do mięsa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i przyprawami, następnie zalej bulionem z żelatyną.

Od plastikowej butelki odetnij szyjkę. Przełóż do jej wnętrza mieszaninę, całkowicie schłodzoną. Całość umieść w lodówce, aż stężeje.

Powinno to potrwać kilka godzin. Aby wyjąć roladkę, wystarczy delikatnie i ostrożnie naciąć butelkę. Możesz dowolnie modyfikować przepis, na  przykład dodając kukurydzę, marchewkę, zielony groszek czy też smażoną cebulkę. Mięso z kurczaka możesz z powodzeniem zastąpić mięsem wołowym lub wieprzowym.

Pamiętaj jednak, że w przypadku wykorzystania wieprzowiny musisz więcej czasu poświęcić na  duszenie. Ta zimna przekąska idealnie nada się na imprezę ale też wpasuje się w klimat świątecznego stołu.