Babciny przepis zawsze najlepszy – Ciasteczka róże – zrób je w 20 min, a jedz przez cały tydzień.

Gdy wracam do czasów dzieciństwa to właśnie takie ciastka – róże kojarzą mi się z karnawałem.

Dawniej robiła je moja babcia, potem mama, a teraz piekę je ja. Dzieci, jak i dorośli uwielbiają je. Nie dość, że są przepyszne to cudownie, oryginalnie wyglądają. A przecież jemy także oczyma!

Składniki: 

  • mąka pszenna 450g
  • twaróg 250g
  • margaryna 100g
  • cukier biały 1/2 szklanki
  • soda 1/4 łyżeczki
  •  sól 1/2 łyżeczki
  • żółtka jaj 2 sztuki
  • wanilia 1g (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Roztopioną margarynę, twarożek, cukier, wanilię, sól i żółtka wrzucić do jednej miski i wymieszać wszystko na jednolitą masę. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę z sodą przesiać i partiami dosypywać do masy twarogowej. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt lejące dodać odrobinę mąki.

Rozwałkować ciasto na placki o grubości 2-3 milimetry  i wyciąć z nich kółka przy pomocy szklanki. Trzy kółka ułożyć na sobie i zawinąć w rulonik, który przecięty na pół da dwie róże.

Na blaszkę z papierem do pieczenia ułożyć ciastka róże i piec od 20 do 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Przed podaniem oprószyć róże cukrem pudrem do smaku. Palce lizać!