Sekret szefa kuchni: Jak ugotować idealnie ryż. Od teraz tylko tak go przygotowuję

Znacie sposób na ugotowanie idealnego ryżu? Ja przygotowuję go zawsze według wskazówek, które otrzymałam od znajomego kucharza. Chętnie się nimi z wami podzielę.

Ryż ma wiele właściwości odżywczych. Jest bogaty w białko oraz węglowodany. Sięgają po niego osoby na diecie odchudzającej. Stanowi także świetny składnik diety bezglutenowej, dzięki czemu często gości na stołach chorych na celiakię.

Istnieje wiele sposób na podanie ryżu. Może być on dodatkiem do mięs, warzyw oraz ryb albo osobnym daniem. Ale jak go przygotować, żeby był zawsze smaczny i sypki?

Przygotowanie ryżu

Najważniejszą czynnością, jaką powinniśmy zrobić przed ugotowaniem ryżu, jest jego wypłukanie ze skrobi. W tym celu ryż należy namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy wytrąci się skrobia, kilkakrotnie wypłukać. Efekt osiągniemy, kiedy pozbędziemy się z wody białego osadu i stanie się ona przejrzysta.

Tak przygotowany ryż trzeba jeszcze zalać ponownie wodą i moczyć około trzech godzin. Warto więc zarezerwować sobie na to odpowiednią ilość czasu.

Gotowanie ryżu

Ryż najlepiej gotować w garnku z grubym dnem, dzięki czemu unikniemy przywierania potrawy do naczynia. Wody powinno być w nim dwa razy więcej niż ryżu (na szklankę ryżu wlewamy dwie szklanki wody). Gotujemy ryż na dużym ogniu przez trzy minuty, po czym dodajemy do niego sól do smaku oraz trochę masła.

Całość mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i wyłączamy palnik. Pozostawiamy ryż w naczyniu na dwadzieścia–trzydzieści minut, żeby wchłonął wodę i stał się miękki. W ten sposób nigdy nam się nie rozgotuje i zachowa sypką konsystencję.