Na pewno warto się z nią zaznajomić. Jednym z bardzo fajnych przetworów, który z całą pewnością urozmaici większość dań, jest sałatka dunajska.
Taka sałatka jest nie tylko bardzo prosta w przygotowaniu, ale także naprawdę smaczna. Dlatego też całą pewnością warto przygotować ją przed zimą, aby później móc tylko otworzyć i z niej skorzystać.
Przede wszystkim należy obrać warzywa, czyli: paprykę, marchew oraz cebulę. Pomidory należy obrać i pokroić na małe plasterki, marchew zetrzeć na grubej tarce, cebulę i paprykę pokroić w pół pierścienie. Następnym krokiem jest wzięcie dużej miski.
Do której wrzucimy wszystkie warzywa wraz z olejem, octem, cukrem i solą. W tym momencie całość musi zostać bardzo dokładnie wymieszana.
Można do tego wykorzystać ręce lub specjalne łopatki. Po wymieszaniu sałatkę należy odstawić na około godzinę, aż puści ona odpowiednią ilość soków. Oczywiście w razie potrzeby można dosypać soli, aby smak był odpowiedni. Taką mieszaninę należy gotować przez około 20 minut na wolnym ogniu.