Super smak – Jem tą przepyszną sałatkę z marchwi codziennie wieczorem i chudnę.
Każdy z nas pewnie choć raz próbował się odchudzać. Diety i ćwiczenia potrafią być bardzo meczące i restrykcyjne.
Szkoda nam czasu na wyszukiwanie dziwnych składników a potem długie siedzenie w kuchni spędzone na przygotowywaniu potraw. Składniki, jakie zawierają dania z niektórych diet odchudzających potrafią też kosztować niemałe pieniądze.
Przepis, który dziś zaprezentuję jest tani i sprawdzony. To jest jedna z ulubionych surówek mojej mamy. Jedząc tę surówkę często na kolację jest zdrowa i szczupła, choć ma już 68 lat! Mam wielkie szczęście, że przyrządza zawsze porcję również dla mnie.
Marchew po ugotowaniu zmienia swój indeks glikemiczny. Dla osób odchudzających się lub chorych na cukrzycę to może być pewien problem. Dlatego najlepiej zjeść marchewkę na surowo. Surowa marchewka zachowuje cały swój błonnik oraz witaminy.
Niektórzy ludzie nie lubią surowej marchwi i wolą wyciskać z niej sok w sokowirówce lub wyciskarce. Sok z marchewki ma jednak mało błonnika i niektórych może uczulać, dlatego nie zaleca się, aby pić go dziennie więcej niż 350 ml (duża szklanka).
Oto idealny sposób na spożycie marchewki: surówka z jajkiem i śmietaną. Zawiera tylko 88,9 kcal w 100g. jest bardzo zdrowa, smaczna, poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm.
Składniki:
- 330 g marchewki (3 – 4 średniej wielkości marchewki)
- 4 ugotowane jajka
- 60 g śmietany (2 – 3 łyżki)
- ząbek czosnku
- sól do smaku
Z podanych składników sporządzimy ok 3 – 4 porcje surówki. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jajka pokrój w kostkę drobną lub grubszą, jak wolisz. Czosnek posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę do czosnku.
Nie musisz dodawać czosnku, jeśli go nie lubisz). Teraz wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i przypraw surówkę do smaku wedle uznania. Surówka jest gotowa. To jest podstawowy przepis na tę surówkę. Jeśli chcesz, możesz dodać ulubione nasiona, np. dyni, sezamu, lnu.
Będą pasowały Również jabłka, rodzynki, rzodkiewki, tarty ser, a nawet gotowane mięso. Jeśli liczysz kalorie nie zapomnij o zważeniu wszystkich składników i obliczeniu ich kaloryczność przed wymieszaniem wszystkich składników.