Prosty przepis z notatnika mojej mamy. Sycąca sałatka na zimowe dni. Każdy się skusi.

„Czerkasy” to nic innego, jak pyszna i sycąca sałatka, która idealnie sprawdzi się, jako dodatek do obiadu, bądź kolacji. Ta witaminowa bomba, zapewni nam na długi czas uczucie sytości. Połączenie fasoli i warzyw podanych z sosem słodko- kwaśnym, zasmakuje każdemu niejadkowi.

Gdy już raz skosztujesz tej oto sałatki, z pewnością będziesz do niej chętnie wracać! Idealnie będzie pasować podana wraz z pieczonymi ziemniakami, czy też mięsem. A więc zaczynamy!

Składniki, potrzebne do przygotowania sałatki:

WARZYWA:

  • Fasola- 2 szklanki
  • Papryka- 5 sztuk
  • Bakłażan- 5 sztuk
  • Cebula- 2 sztuki
  • Pomidor- 1 kg
  • Marchew- 3 sztuki
  • Czosnek- 1 sztuka
  • Papryczka Chili- 1 sztuka

PRZYPRAWY:

  • Sól- szczypta do smaku
  • Cukier- szczypta do smaku
  • Ocet Winny- 1/4 szklanki.

ZIOŁA:

  • Pietruszka- wedle uznania, do smaku
  • Kolendra- 2 łyżeczki

Przygotowanie, krok po kroku!

Fasolę namocz chwilę wcześniej. Następnie gotuj ją w garnku do uzyskania miękkości. Paprykę oraz bakłażany pokrój w kostkę średniej wielkości. Cebulę staraj się pokroić w tak zwane półpierścienie. Pomidory przemiel przez maszynkę do mięsa. (powinny utworzyć konsystencję przecieru pomidorowego).

Marchew zetrzyj na tarce o oczkach średniej wielkości. Pozostałe zioła (kolendra, pietruszka), oraz czosnek- posiekaj bardzo drobno. Podsmażaj cebulę na oleju i stopniowo dodawaj startą marchew oraz utworzony wcześniej przecier pomidorów

Pokrojoną paprykę i bakłażan wrzuć do głębokiego garnka i gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny (do momentu, aż warzywa, staną się miękkie). Powoli dodawaj do nich ugotowaną fasolę, wraz z kolendrą. Wszystko posól do smaku.

Wsyp szczyptę cukru, gotując wszystko przez 5-7 minut, do momentu wchłonięcia przez fasolę, wszystkich smaków.Na końcu, powolutku dodawaj ocet winny, do czasu, aż danie, uzyska przez Ciebie pożądany smak.

Tak przygotowaną sałatkę, możesz umieścić w wysterylizowanych słoikach (jeżeli planujesz przechować ją dłuższy czas), zakręcając pokrywki, całość zawijając na koniec kocem, pozostawiając w takiej formie do przestygnięcia.

PORADA: Aby uzyskać bardzo wyrazisty smak, przygotowana sałatka, powinna stać około 3- 4 dni, zanim zostanie podana do spożycia. W tym czasie wszystkie składniki tzw. się przegryzą.