Do każdego słoika wrzuć po 5 ziarenek pieprzu. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w pióra. Z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój w paski o grubości około 0,5cm. Pomidory pokrój w kostkę lub cienkie plastry – wedle uznania. Kapustę poszatkuj drobno.
Na dno słoików rozłóż startą marchewkę, ubij delikatnie, następnie wyłóż cebulę, jako kolejną warstwę ułóż paski papryki. Następnie – kapusta i pomidory. Pamiętaj by warzywa w słoiku układać dość ciasno. Wlej do każdego z nich po łyżce oleju.
Tak przygotowane słoiki zakręć mocno, upewniając się wcześniej, że gwint słoika jest czysty i suchy. Dno dużego garnka wyłóż czystą ściereczką, ułóż na niej słoiki, zalej wodą i pasteryzuj przez około 15 minut od zagotowania.