Ta sałatka była taka dobra, że musiałam poprosić znajomych o przepis.
Nie masz co podać niespodziewanym gościom, a w Twoim domu są tylko podstawowe produkty?
Nic nie szkodzi. Wystarczą jajka i cebula, by przygotować przepyszną sałatkę o nazwie Chipollino. Robi się ją w kilka minut, a smak jest naprawdę zachwycający.
Składniki Chipollino:
- 4 spore cebule
- 3-4 jaja kurze
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- łyżka ciepłej (nie gorącej!) wody
- łyżka octu lub łyżeczka kwasku cytrynowego
- 2 spore łyżki śmietany lub majonezu (lub pół na pół)
Jak zrobić sałatkę cebulową?
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy, a następnie kroimy w grubą kosteczkę. Obraną cebulę kroimy w półplasterki i zalewamy gorącą wodą. Po 10 minutach odcedzamy. W szklance mieszamy ze sobą wodę, sól, ocet oraz cukier. Tak powstałą marynatą zalewamy cebulkę i odstawiamy do „przegryzienia” na jakieś 20 minut.