Ta sałatka była taka dobra, że musiałam poprosić znajomych o przepis.

Nie masz co podać niespodziewanym gościom, a w Twoim domu są tylko podstawowe produkty?

Nic nie szkodzi. Wystarczą jajka i cebula, by przygotować przepyszną sałatkę o nazwie Chipollino. Robi się ją w kilka minut, a smak jest naprawdę zachwycający.

Składniki Chipollino:

  • 4 spore cebule
  • 3-4 jaja kurze
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżka ciepłej (nie gorącej!) wody
  • łyżka octu lub łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 2 spore łyżki śmietany lub majonezu (lub pół na pół)

Jak zrobić sałatkę cebulową?

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy, a następnie kroimy w grubą kosteczkę. Obraną cebulę kroimy w półplasterki i zalewamy gorącą wodą. Po 10 minutach odcedzamy. W szklance mieszamy ze sobą wodę, sól, ocet oraz cukier. Tak powstałą marynatą zalewamy cebulkę i odstawiamy do „przegryzienia” na jakieś 20 minut.

Po 20 minutach cebulkę odcedzamy na durszlaku z nadmiaru płynu, mieszamy z posiekanymi w kostkę jajkami i dodajemy majonez lub śmietanę. Na końcu mieszamy i już. Teraz wystarczy już tylko dodać ulubione przyprawy i zioła. Smacznego!