Niejeden zięć padnie z wrażenia. Sałatka teściowej ze smażoną cukinią, czosnkiem i pomidorem.

Sałatka to świetny pomysł na lekką przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami. Bez problemu można spakować ją w pojemniczek i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.

Ponadto sałatki to królowe wielu imprez i małych uroczystości, są świetną zakąską pod kieliszka. Taki typ dania pozwala na dużą kreatywność w dobieraniu smaków.

Oto przepis na smakowitą sałatkę teściowej ze smażoną cukinią, czosnkiem i pomidorem. Niejeden zięć padnie z wrażenia!

Składniki:

  • cukinia – 500 g
  • jajka – 3-4 sztuki
  • pomidory – 3 sztuki
  • czosnek – 1 ząbek
  • natka pietruszki – 1/2 pęczka
  • cebula – 1/2 sztuki
  • śmietana – 150 g
  • olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

Cukinię obieramy i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm. Delikatnie solimy i odstawiamy do lodówki na 10 minut. W tym czasie gotujemy jaka na twardo.

Cukinię smażymy na gorącym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. Usmażone plastry układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Ostudzoną cukinię kroimy w półplastry, pomidory w ósemki, jajka w ćwiartki. Czosnek, cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy śmietanę, sól oraz pieprz i mieszamy. Sałatka jest gotowa.