Najlepiej wszystkie składniki przygotować sobie wieczorem, dnia poprzedniego. Ziemniaki oraz marchewki dokładnie umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie, w dwóch osobnych garnkach (ziemniaki wymagają nieco krótszego gotowania). Ugotuj warzywa, aż osiągną należytą miękkość.
Jajka ugotuj na twardo, pilnując, aby gotowały się nie dłużej niż 8 minut. Kiedy ściągniesz je z palnika zalej zimną wodą i pozostaw do wystygnięcia. Ziemniaki i marchew obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępuj z jajkami.
Ser włóż na około 10 minut do zamrażalnika i również zetrzyj na tarce. Szynkę skrój w drobniutką kosteczkę. Koperek umyj, osusz przy pomocy ręcznika papierowego i drobno posiekaj. Teraz zacznij układać sałatkę warstwowo. Dla ułatwienia można użyć pierścienia (np. od tortownicy) i położyć go na płaskim, dużym talerzu. Na sam spód wsyp starte ziemniaki, wyrównując wszystko przy pomocy łyżki.
Posmaruj całość cienką warstwą majonezu. Obsyp wszystko koperkiem (zostaw trochę na udekorowanie wierzchu sałatki). Czas na jajka, które również pokryj majonezem. Kolejno wyłóż pieczarki. Zanim to zrobisz porządnie je odcedź, aby pozbyć się nadmiaru zalewy.
Pokrój je na połówki lub plasterki. Podobnie, jak w przypadku poprzednich warstw, pieczarki także posmaruj majonezem. Na pieczarki równomiernie wyłóż pokrojoną szynkę. Kolejne warstwy to majonez, marchewka, majonez, ser i koperek dla dekoracji.
Przed podaniem usuń pierścień. Efekt wizualny po prostu bomba! Sałatkę, prócz koperku możesz udekorować plasterkami marynowanych pieczarek lub dowolnym innym, ulubionym składnikiem. Najlepiej smakuje schłodzona.