Lepiej zapisz ten przepis… Szybkie przekąski na świąteczny stół – znikają w mgnieniu oka.

Dziś polecamy ekspresową w przygotowaniu przekąskę z jajek, która świetnie nada się zarówno na świąteczny stół, jak i na przyjęcie urodzinowe czy spotkanie ze znajomymi.

To apetyczne połączenie szynki, jajek i majonezu zachwyci smakiem każdego. Z przygotowaniem tej przekąski nie będzie miał problemu nawet ten, kto z gotowaniem nie ma po drodze.

Na początek zgromadź niezbędne składniki:

  • dwa gotowane jajka,
  • 200g szynki konserwowej w plasterkach,
  • 1 ser śmietankowy,
  • 20g marchewki po koreańsku
  • majonez,
  • sól i pieprz.

Marchewkę pokrój w drobną kostkę. Następnie obrane ze skorupki jajka oraz ser zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Jeśli ser nie daje się trzeć, możesz wcześniej włożyć go na kilka minut do zamrażarki.

Teraz wymieszaj w misce te trzy składniki z dodatkiem majonezu, soli oraz pieprzu. Ich ilość zależy od preferencji smakowych twoich gości. Tak przygotowany farsz układaj na plasterkach szynki i zawijaj w rulon. Opcjonalnie, w szynkę możesz wbić wykałaczkę i ozdobić ją np. kawałkiem oliwki lub kabanosa.

Życzymy udanej imprezy!