Cała moja rodzina uwielbia ten pyszny, zdrowy ser. Nie zawiera jajek ani chemii. Z 2 litrów mleka mogę zrobić 1 kg sera.

Pyszny ser domowej roboty, taki jak ser feta.

Do jego zrobienia potrzeba tylko czterech składników. Będzie wspaniałym dodatkiem do sałatek i chleba.

Składniki:

  • 2 litry mleka
  • 400 g kwaśnej śmietany, 200 g kefiru (jeśli chcesz)
  • 6 jajek
  • Sól, szczypta

Sposób przygotowania:

W rondelku połącz mleko, sól i wodę, doprowadź do wrzenia. W rondelku wymieszaj mleko z solą. Gdy mleko się zagotuje, w osobnej misce utrzyj jajka. Dodać kwaśną śmietanę. Gotować przez 5 minut. Po około 5 minutach powinna zacząć się tworzyć serwatka. Następnie zdejmij garnek z ognia.

Zawartość garnka wykorzystaj do wypełnienia durszlaka z gazą. Gazę można wykorzystać jako dodatkową pomoc przy odcedzaniu. Całą mieszaninę należy odcedzić. Aby mleko wypłynęło, na wierzchu należy umieścić kawałek gazy. Po schłodzeniu sera należy go umieścić w lodówce.

Smacznego!