Lepsze niż pączki. Z przepisu mojej babci serniczki w 15 minut – zrób je a znikną ze stołu wszystkie.

Pyszne bułeczki z twarogiem to idealna propozycja zarówno na drugie śniadanie, jak i wizytę niespodziewanych gości.

Ten przepis jest bardzo szybki, dlatego też przygotujesz go zaledwie w 15 minut. Znalazłam go w starych zapiskach mojej babci i od razu się zakochałam tak jak reszta mojej rodziny.

Wymagane składniki:

  • jaja kurze – 2 sztuki
  • zmielony twarożek – 250 g
  • cukier wanilinowy – 10 g
  • proszek do pieczenia – 15 g
  • mąka pszenna – 250 g
  • mleko – 20 ml
  • olej roślinny – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Do małej miski wbij wszystkie jajka i ubij je wraz z cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Do utartych jajek dodaj twarożek, a następnie dokładnie wymieszaj. Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wlej mleko i wymieszaj.

Do mąki dodaj także mieszankę jajek, a potem wymieszaj, by powstała masa bez grudek. Z powstałego ciasta zacznij formować nieduże kulki. Weź blachę do pieczenia, wyłóż ją pergaminem, a następnie ułóż na niej wszystkie kulki z ciasta.

Każdą kulkę posmaruj olejem od góry, by zarumieniła się podczas pieczenia. Włącz piekarnik, nagrzej go do 190 stopni i włóż blachę.

Twarogowe bułeczki piecz 20 minut. Na koniec możesz posypać je cukrem pudrem, by były jeszcze smaczniejsze. Smacznego!