Pyszne na ciepło jak i na zimno – Serniczki z patelni w kilka minut. Proste i łatwe w wykonaniu.

Pyszne serniczki z patelni to doskonały pomysł na słodki posiłek dla całej rodziny.

Są proste i łatwe w wykonaniu, a w dodatku świetnie komponują się z różnego rodzaju dżemami, powidłami, kremem czekoladowym lub wszystkim innym, co tylko przyjdzie nam do głowy.

SKŁADNIKI:

Do przygotowania serniczków będziemy potrzebować: jedna (maksymalnie półtora) szklanka kaszy manny, dwie łyżki cukru, czterysta gram twarożku, olej roślinny. Opcjonalnie, można dodać do ciasta kandyzowane owoce, daktyle (w formie drobno posiekanej) lub rodzynki.

PRZYGOTOWANIE:

Rozpoczynamy od dokładnego wymieszania twarożku, cukru i kaszy manny. Tutaj należy zwrócić szczególną uwagę na dwie kwestie:

  • W razie, gdy masa będzie zbyt płynna, można dodać do niej więcej kaszy manny;
  • Gdy będzie nadmiernie grudkowata i sucha, pamiętaj o dodaniu odrobiny mleka (ew. kefiru) lub wody.

Następnym krokiem jest ugniatanie ciasta do momentu, aż stanie się odpowiednio delikatne oraz lepkie. Wtedy możemy już uformować kulki z ciasta, które trzeba też delikatnie obtoczyć w mące.

Teraz rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Po zmniejszeniu temperatury do średniej, można rozpocząć smażenie.

Serniczki gotowe! Smacznego!