Słodki deser z twarożkiem i nutką cytryny, to doskonała przystawka na podwieczorek i szybki sposób na niezwykle smakowite ciasto. Kilka popularnych oraz tanich składników i wyśmienity sernik gotowy!
Cytrynę umyć, skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok do małej miseczki. Żółtka ubić mikserem razem z dwoma budyniami, mlekiem skondensowanym, serem oraz sokiem i skórką z cytryny. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej wymieszaną masę jajeczną razem z białkami.
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec w takiej temperaturze przez ok. 30 minut. Po tym czasie należy zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i ponownie piec sernik przez 40 minut. Na końcu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na kilka minut.