Obłędny smak. Wyborny sernik z mlekiem skondensowanym – nigdy nie opada i zawsze ładnie rośnie.

Wyborny sernik z mlekiem skondensowanym, dzięki któremu zaskoczysz gości na rodzinnym spotkaniu i przyjęciu!

Słodki deser z twarożkiem i nutką cytryny, to doskonała przystawka na podwieczorek i szybki sposób na niezwykle smakowite ciasto. Kilka popularnych oraz tanich składników i wyśmienity sernik gotowy!

Składniki:

  • 1 kg serka twarogu z wiaderka
  • 6 jajek
  • 1 cytryna
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 100 ml śmietany 30 %

Sposób przygotowania:

Cytrynę umyć, skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok do małej miseczki. Żółtka ubić mikserem razem z dwoma budyniami, mlekiem skondensowanym, serem oraz sokiem i skórką z cytryny. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej wymieszaną masę jajeczną razem z białkami.

Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec w takiej temperaturze przez ok. 30 minut. Po tym czasie należy zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i ponownie piec sernik przez 40 minut. Na końcu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na kilka minut.

Sernik można podawać, posypany cukrem pudrem.