Pychota! Sernik „Łzy Anioła” – nie można powstrzymać się przed sięgnięciem po kolejny kawałek.

Po wymieszaniu wszystkich składników, należy zagnieść rękoma ciasto. Gotowe ciasto należy zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny.  W tym czasie możemy zająć się robieniem nadzienia sernika. W tym celu mieszamy twarożek, cukier, żółtka, śmietanę, kaszę mannę za pomocą miksera.

Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie ubijamy białka z cukrem pudrem, aż do uzyskania sztywnej piany. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy je na pół centymetra, wkładamy do naczynia o średnicy 28 cm, w którym będziemy piekli sernik. Ciasto dopasowujemy palcami do boków. Podstawa sernika musi piec się 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po tym czasie wyjmujemy formę z ciastem i wkładamy na wierzch masę twarogową, a na sam wierzch piankę z białek. Następnie wkładamy naczynie z ciastem do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozwalamy, by ciasto odpoczęło w wyłączonym piekarniku.

Ciasto należy studzić w temperaturze pokojowej przez około 90 minut, po tym czasie na cieście powinna pojawić się rosa. Sernik można podawać z owocami sezonowymi lub cukrem pudrem. Smacznego!

Czytaj dalej