Pokochasz je od pierwszego spróbowania. Zawijane twarogowe ślimaczki – obłędne w smaku.

Zawijane twarogowe ślimaczki to doskonały dodatek do herbaty i kawy. Przygotowanie tego deseru nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu.

Każdy, kto spróbuje tego przysmaku, z pewnością poprosi o przepis. Pokochają go wszyscy, a w szczególności dzieci. Nie czekaj i już dziś przygotuj z nami pyszne twarogowe ślimaczki.

Składniki na ciasto:

  • 350 gramów mąki pszennej,
  • 3 gramy suchych drożdży,
  • 100 gramów mleka,
  • 50 gramów cukru,
  • 70 gramów kwaśnej śmietany,
  • 50 gramów masła extra,
  • szczypta soli do smaku.

Składniki na nadzienie:

  • 500 gramów twarogu,
  • 100 gramów cukru,
  • 1 jajo.

Składniki na sos:

  • 200 gramów kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka cukru.

Przygotowanie:

W kubku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy drożdże. Dodajemy pół łyżeczki cukru i całość dokładnie łączymy. Następnie dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy, aż do momentu, gdy powstanie jednorodna gładka masa. Tak otrzymana mieszaninę odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.