Jeżeli zastanawiasz się, co przygotować dla swoich bliskich, aby zrobić im niespodziankę i zaskoczyć ich nowym, pysznym smakiem to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Drożdże wymieszaj z łyżką cukru i 50ml ciepłej wody. Dodaj do tego mleko, resztę cukru i olej słonecznikowy. Następnie, wymieszaj wszystkie składniki i dodaj do nich margarynę, cukier waniliowy, 3 jajka i przesianą mąkę. Ze składników, zagnieć elastyczne ciasto.
Przygotuj nadzienie. Zalej mak wrzącą wodą i gotuj przez 10 minut, żeby nadzienie makowe do ślimaczków nie było zbyt suche i gorzkie. Przelej zawartość garnka przez sito i włóż mak do blendera. Zblenduj go z chałwą, tak aby powstała jednorodna masa.
Ciasto podziel na kilka, równych części i rozwałkuj każdą w owalne ciasto. Każde z ciast, posmaruj nadzieniem makowym i zawiń w rulon. Pokrój rulony na małe kawałki o takim samym rozmiarze. Blachę do pieczenia , posmaruj olejem słonecznikowym i umieść na niej ślimaczki.