Wszyscy je uwielbiają, więc dzielę się sekretem na ich zrobienie. Ten przepis na makowe ślimaczki zdradziła mi moja teściowa.

Makowe ślimaczki to miłość od pierwszego spróbowania. Wszyscy je uwielbiają!

Jeżeli zastanawiasz się, co przygotować dla swoich bliskich, aby zrobić im niespodziankę i zaskoczyć ich nowym, pysznym smakiem to koniecznie wypróbuj ten przepis!

Składniki:

  • 2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 50ml ciepłej wody,
  • 100g margaryny,
  • łyżka oleju słonecznikowego,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 250ml mleka,
  • 200g chałwy,
  • 500g mąki,
  • 100g cukru pudru.

Przygotowanie:

Drożdże wymieszaj z łyżką cukru i 50ml ciepłej wody. Dodaj do tego mleko, resztę cukru i olej słonecznikowy. Następnie, wymieszaj wszystkie składniki i dodaj do nich margarynę, cukier waniliowy, 3 jajka i przesianą mąkę. Ze składników, zagnieć elastyczne ciasto.

Przygotuj nadzienie. Zalej mak wrzącą wodą i gotuj przez 10 minut, żeby nadzienie makowe do ślimaczków nie było zbyt suche i gorzkie. Przelej zawartość garnka przez sito i włóż mak do blendera. Zblenduj go z chałwą, tak aby powstała jednorodna masa.

Ciasto podziel na kilka, równych części i rozwałkuj każdą w owalne ciasto. Każde z ciast, posmaruj nadzieniem makowym i zawiń w rulon. Pokrój rulony na małe kawałki o takim samym rozmiarze. Blachę do pieczenia , posmaruj olejem słonecznikowym i umieść na niej ślimaczki.

Deser posmaruj jajkiem wymieszanym z cukrem pudrem. Deser piecz przez 20 minut w temperaturze 160 stopni.