Mąkę przesiewamy przez sito i wsypujemy do miski. Wsypujemy sól i mieszamy całość. Następnie dodajemy miękkie masło i śmietanę w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i dodajemy zawartość przygotowanego wcześniej kubka. Z całości zagniatamy ciasto.
Ciasto przykrywamy i odkładamy na ok. 15 minut. Następnie po raz kolejny zagniatamy miękkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Mieszamy twaróg, jaja i cukier, aż do momentu powstania jednolitej i gładkiej masy. Gdy nadzienie jest zbyt wilgotne, możemy dodać odrobinę mąki w celu zagęszczenia. Całość przykrywamy folią i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy na niej nasze twarogowe ślimaczki. Przykrywamy ściereczką bawełnianą lub folią spożywczą i odstawiamy na ok. 40 minut. W tym czasie ciasto delikatni wyrośnie.