Wszyscy je uwielbiają – spróbuj i Ty. Szybkie ciasto kanapkowe – przepis idealny dla zabieganych matek.
Każda mama stara się dla swojego dziecka jak najlepiej, aby niczego mu nie zabrakło.
Desery więc również powinny być wartościowe. Dlatego właśnie dziś przychodzimy do was z naszą propozycją. Próbowałyśmy go już wiele razy, jako deser dla naszych dzieci, ale również w wersji pysznej przekąski dla gości. Wszyscy je uwielbiają! Spróbuj i ty!
Potrzebne składniki:
- 130 g masła
- 4 sztuki jajka
- 1 szklanka cukru białego
- 500 g twarożku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 0,5 szklanki rodzynek
- skórka z cytryny do smaku
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Do przygotowanej miski, średniej wielkości, przesiewamy mąkę przez sito i dodajemy do niej proszek do pieczenia. W małym garnku rozpuszczamy masło i studzimy. Następnie możemy dodać szklankę cukru i jedno opakowanie cukru waniliowego. Mieszamy wszystkie składniki.
Do naszej masy dodajemy łyżkę kakao i ponownie mieszamy, aż uzyskamy całkowicie gładką masę bez grudek. Wbijamy jedno jajko i znów mieszamy. Na sam koniec dodajemy mąkę. Musimy zagnieść ciasto tak, aby nie kleiło się do palców. Dzielimy ciasto na trzy części.
Wybieramy jedną trzecią, zwijamy w kulkę, zawijamy szczelnie w folię aluminiową i chowamy do zamrażarki. Kolejnym krokiem jest nasmarowanie naszej formy do pieczenia masłem (20 x 20 cm). Rękami rozkładamy ciasto na całej powierzchni, tak by w każdym miejscu było tyle samo, równomiernie.
Pozostałe 30 gram masła należy roztopić. Z trzech jaj oddzielamy białka od żółtek. Białka wkładamy do lodówki na chwilę. Bierzemy twarożek i rozcieramy go widelcem, jeśli jednak jest kruchy polecamy zmielić go przez sito. Dodajemy do niego pozostały cukier, rodzynki i cukier waniliowy.
Musimy bardzo dobrze wymieszać, a następnie dodać roztrzepane za pomocą trzepaczki żółtka. Nadzienie z twarogu delikatnie kładziemy na cieście czekoladowym i wygładzamy powierzchnię. Tworzymy kanapkę. Ciasto, Nadzienie, ciasto.
Ciasto, które włożyliśmy przedtem do zamrażarki, teraz zetrzemy na wierzch Nadzienie i wtedy przykrywamy. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopniach. Jeśli nie lubicie rodzynek lub wasze dzieci za nimi nie przepadają, można dodać kandyzowane owoce, orzechy i suszone owoce do nadzienia.