Zamrażam, a gdy mam ochotę piekę na szybko. Malutkie nadziewane bułeczki – 100 sztuk w 20 minut.

Nadziewane bułeczki, zarówno w wersji na słodko, jak i bardziej wytrawnej, są zazwyczaj gwiazdami wszelkich spotkań towarzyskich

Goście zjadają je ze smakiem i przekąska zazwyczaj szybko znika z talerzy – jednak ich przygotowanie, w wersji tradycyjnej, zajmuje zwykle sporo czasu i bywa naprawdę pracochłonne. Wyobraź sobie nadziewanie ogromnej ilości malutkich bułeczek.

Myślisz, że trwałoby to kilka godzin? Nic bardziej mylnego.

Z tym przepisem wykonasz nawet 100 malutkich bułeczek z pysznym farszem w mniej niż pól godziny. Niemożliwe? Sprawdź koniecznie!

Składniki na ciasto:

  • 40 dkg mąki
  • szklanka kefiru
  • 2 całe jajka (jedno do posmarowania bułeczek z wierzchu)
  • 1 łyżka śmietany
  • po 1 łyżeczce cukru, soli i proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju

Na farsz:

  • 10 dkg dobrej podsuszanej kiełbasy
  • 5 dkg startego, twardego sera żółtego
  • czosnek, zioła do smaku

Jak przygotować bułeczki?

Potrzebować będziesz formy silikonowej do ciasta lub lodu (idealna będzie forma tzw. plaster miodu). Chodzi o to, aby foremka posiadała wiele niedużych zagłębień na ciasto, umożliwiających jednoczesne przygotowanie wielu bułeczek. Forma musi być elastyczna, aby bułeczki można z niej było bez problemu wyjąć.

Przygotuj ciasto: w dużej misce rozmieszaj wszystkie mokre składniki ciasta, następnie przesiej suche i wyrób gładkie, zwarte ciasto. Zostaw je na chwilę pod ściereczką. Przygotuj farsz: na tarce o dużych oczkach zetrzyj kiełbasę oraz ser, dodaj przyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przypraw ziołami.

Rozwałkuj ciasto na cztery równe, cienkie placki o grubości ok. 2 mm.Umieść pierwszy blat ciasta na foremkach, w każde wgłębienie włóż łyżeczkę farszu. Przykryj drugim płatem ciasta i dociśnij wałkiem.

Wyciskaj z formy gotowe bułeczki. Układaj je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, możesz dodatkowo posypać je po wierzchu siemieniem lnianym, makiem lub sezamem. Piecz przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC.

Bułeczki wychodzą naprawdę rewelacyjne. Ciasto jest miękkie i sprężyste, a rodzaj nadzienia tak naprawdę może być zupełnie dowolny. Pasować będzie zarówno farsz z kapusty duszonej z grzybami, ziemniaczano-serowy czy też mięsny.

Jeśli dodamy do ciasta odrobinę więcej cukru, możemy przygotować bułeczki nadziewane konfiturą, białym serem z wanilią czy masą makową. Takie maleńkie bułeczki szczególnie dobrze sprawdzą się podczas przyjęcia zorganizowanego dla dzieci.

Nawet niejadki nie oprą się ich smakowi, zapachowi oraz malutkiej formie. Warto spróbować tego przepisu, by zrobić wrażenie na gościach, jednocześnie oszczędzając czas i ograniczając do minimum pracę.