Jeszcze tak dobrych rogali nigdy nie jadłaś. Świeże i jeszcze cieplutkie rogaliki na śniadanie z przepisu mojej cioci.

Kto z nas lubi zjeść na śniadanie świeże i jeszcze cieplutkie rogaliki? Z pewnością wszyscy. A gdyby tak robić pyszne i miękkie rogaliki we własnej kuchni?

Dzisiaj pokażę babciny przepis na smaczne rogaliki, które rozpływają się w ustach. To dobra propozycja na śniadanie lub przekąskę dla dzieci do szkoły. Możesz je wypełnić czym tylko chcesz – makiem, dżemem lub ulubionym kremem.

Wymagane składniki:

  • 500 g mąki (może być pszenna)
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 jaja kurze
  • 200 ml mleka
  • 5 łyżek stołowych cukru
  • 75 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki sezamu
  • 100 g dżemu, marmolady, kremu orzechowego – wybierz swoje własne nadzienie

Przygotowanie:

Podgrzej mleko i wymieszaj je z drożdżami, łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki. Po dokładnym połączeniu składników odstaw je na kilka minut. Do miski wbij jedno jajko i ubij je za pomocą trzepaczki.

Do dużej miski wsyp resztę mąki i cukru oraz sól. Dodaj także ubite jajo oraz masę z mlekiem i drożdżami. Z całości zagnieć ciasto, w razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki. Następnie dodaj masło i ponownie zagnieć ciasto. Odstaw je na godzinę do wyrośnięcia.

Przygotowane ciasto podziel na 12 równych części i uformuj je w kształt kulek. Przygotowane ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 10 minut. Weź przygotowane kulki i po kolei je rozwałkuj. Ciasto powinno mieć podłużny kształt mniej więcej na długość dłoni.

Na jednym końcu ciasta umieść jedną łyżkę stołową ulubionego nadzienia i złącz krawędzie.

Pozostałą ilość ciasta pokrój w cztery długie paski i zagnij je tak, by uformować rogaliki.

Przygotuj sobie blachę do pieczenia i wyłóż ją specjalnym papierem. Następnie ułóż na niej przygotowane rogaliki i odstaw na 20 minut. Ubij drugie jajko, a następnie posmaruj nim przyszłe wypieki. Posyp je także ziarnami sezamu.

Włącz piekarnik i nagrzej go do 180 stopni. Piecz rogaliki około 25 minut. Po upływie czasu wyjmij rogaliki i odstaw je na kilka minut. Twoje wypieki są już gotowe do spożycia. Smacznego!