Dzisiaj pokażę babciny przepis na smaczne rogaliki, które rozpływają się w ustach. To dobra propozycja na śniadanie lub przekąskę dla dzieci do szkoły. Możesz je wypełnić czym tylko chcesz – makiem, dżemem lub ulubionym kremem.
Podgrzej mleko i wymieszaj je z drożdżami, łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki. Po dokładnym połączeniu składników odstaw je na kilka minut. Do miski wbij jedno jajko i ubij je za pomocą trzepaczki.
Do dużej miski wsyp resztę mąki i cukru oraz sól. Dodaj także ubite jajo oraz masę z mlekiem i drożdżami. Z całości zagnieć ciasto, w razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki. Następnie dodaj masło i ponownie zagnieć ciasto. Odstaw je na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowane ciasto podziel na 12 równych części i uformuj je w kształt kulek. Przygotowane ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 10 minut. Weź przygotowane kulki i po kolei je rozwałkuj. Ciasto powinno mieć podłużny kształt mniej więcej na długość dłoni.
Na jednym końcu ciasta umieść jedną łyżkę stołową ulubionego nadzienia i złącz krawędzie.
Pozostałą ilość ciasta pokrój w cztery długie paski i zagnij je tak, by uformować rogaliki.
Przygotuj sobie blachę do pieczenia i wyłóż ją specjalnym papierem. Następnie ułóż na niej przygotowane rogaliki i odstaw na 20 minut. Ubij drugie jajko, a następnie posmaruj nim przyszłe wypieki. Posyp je także ziarnami sezamu.