Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw. Tanie i łatwo dostępne, ale bogate w wiele mikroelementów i witamin. Zawiera witaminy z grupy B, A, C i E, potas, magnez, żelazo i wiele innych składników odżywczych wzmacniających organizm i wspomagających układ odpornościowy.
Większość osób nie wie, ale marchewka niezwykle korzystnie wpływa na układ oddechowy i błonę śluzową gardła. Przekonaj się o jej zbawiennym wpływie, gdy dopadnie Cię przeziębienia.
Marchew dokładnie wymyj. Możesz użyć w tym celu wody z odrobiną sody oczyszczonej. Obierz ją, pokrój na niewielkie kawałki i ugotuj pod przykryciem do miękkości. Imbir sparz wrzątkiem, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach lub bardzo drobno posiekaj.
Dodaj do gotującej się marchewki pod koniec jej gotowania. Wszystko odcedź na drobnym sitku, a następnie dokładnie zblenduj. Dodaj 4 łyżki miodu i wszystko dokładnie wymieszaj. Przelej do wcześniej wyparzonego i dokładnie osuszonego słoiczka. Przechowuj w lodówce.