Jak zrobić pyszną szarlotkę z budyniową pianką – To ciasto rozpływa się w ustach.
Szarlotka z budyniową pianką stanowi alternatywę dla tradycyjnego ciasta z dodatkiem jabłek. Warto wypróbować ten przepis przygotowując coś dla siebie i bliskich do kawy.
Składniki na ciasto na wierzch oraz spód ciasta:
- 300 g przesianej mąki pszennej,
- 1 kostka zimnego masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 żółtka,
- 3 łyżki cukru pudru.
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- ok. 1,1 kg jabłek,
- 2 łyżki cukru kryształu,
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- mała cytryna.
Składniki na piankę z budyniu:
- 4 białka,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 160 g cukru kryształu,
- 100 ml oleju roślinnego,
- 2 opakowania budyniu w proszku – smak waniliowy bądź śmietankowy.
Sposób wykonania:
Przygotowując kruche ciasto należy zimne masło posiekać, a następnie umieścić je w misce. Potem dodać do niej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia, przesiany cukier puder i żółtka. Wszystkie składniki dokładnie połączyć wyrabiając ciasto ręcznie do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
Podzielić je na mniejszą i większą część i każdą z nich po zawinięciu w folię spożywczą, umieścić na około godzinę do zamrażalnika. W między czasie można przygotować jabłka. Po dokładnym ich umyciu, a następnie obraniu ze skórki i oczyszczeniu z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubszych oczkach albo pokroić na drobniejsze części.
Istotne jest, aby odsączyć sok. Uzyskany w ten sposób miąższ przełożyć na patelnię i smażyć chwilę z wyciśniętym sokiem z jednej cytryny, cynamonem i cukrem. Co jakiś czas mieszać owoce z pozostałymi składniki do momentu, kiedy nie odparują całkowicie. Na końcu wystarczy wsypać mąkę ziemniaczaną i całość ostudzić.
Wykonując piankę, trzeba ubić białka na sztywno, najszybciej będzie mikserem na najwyższych obrotach. Później dodawać cukry, a budynie wsypać dopiero wtedy, kiedy masa stanie się lśniąca i gładka. Zmniejszyć obroty miksera i delikatnie wlać olej, po czym wymieszać.
Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Na dnie umieścić startą większą część kruchego ciasta i podpiec przez około 10 minut w piekarniku. Po upływie tego czasu, równomiernie rozłożyć masę jabłkową i piankę. Wierzch zakryć startą mniejszą częścią kruchego ciasta. Blaszkę wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 30-40 minut w temperaturze wynoszącej 180 stopni.