Szaszłyki z makaronem mogą być zabawnym i kreatywnym sposobem na przygotowanie obiadu. Przepis.

Nawet jeśli każdy potrafi ugotować makaron, oto sposób, aby uczynić go bardziej kreatywnym poprzez zrobienie makaronowych szaszłyków.

Ten przepis jest świetny na każdą okazję i może być używany jako danie główne, kolacja lub lunch w pracy. Jest to pyszny i łatwy przepis, który spodoba się wszystkim, nawet dzieciom.

Składniki:

  • 15 g kukurydzy
  • 8-9 patyczków do szaszłyków
  • 200g sera cheddar
  • 7-8 czarnych oliwek
  • 10 zielonych oliwek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 ml)
  • 250 g makaronu
  • 800 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek (5 ml).
  • 2 łyżki ketchupu, 25 g
  • 200 g kiełbasy, np. salami

Sposób przygotowania:

Przygotuj garnek i wlej do niego oliwę, wodę i sól. Wymieszaj je razem.

Wymieszaj makaron z wodą i gotuj przez 10 minut.

Pozostawić do ostygnięcia w wodzie. Aby woda nie kleiła się do rąk, można ją również spłukać zimną wodą.

Uformuj patyczki, a następnie nadziewaj w nie makaron.

Szaszłyki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Za pomocą pędzelka posmarować je ketchupem.

Na wierzch dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojone w plastry pomidory.

Posypać serem.

Zapiekać potrawę w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.

Teraz, zapiekanka makaronowa jest gotowa.

Smacznego!