Mój już rośnie – Niezawodny sposób na wyhodowanie szczypiorku na parapecie.

Hodowla szczypiorku na domowym parapecie – szybkie i sprawdzone sposoby.

Szczypiorek do idealna dekoracja wszelkiego rodzaju dań i sałatek a także bogata w wiele witamin, smaczna roślina.

Uprawa szczypiorku wymaga dostępu do różnych pojemników z glebą i wodą, ale przede wszystkim dużo cierpliwości. Istnieją jednak proste sposoby, które pozwalają cieszyć się świeżym szczypiorkiem już po 15 dniach. Jak uprawiać szczypiorek? Poniżej przedstawiam metody, dzięki którym domowa uprawa szczypiorku okaże się zupełnie bezproblemowa i przyjemna.

Metoda numer 1 – uprawa szczypiorku w butelce.

Potrzebna będzie zwykła, plastikowa butelka po napoju. Odetnij jej górną część tuż przy szyi i przekrój w środku na dwie części.

Dno butelki napełnij materiałem, który łatwo zachowa wilgoć, np. trocinami, papierem toaletowym, częściami starych ubrań. Przygotuj 5-7 sztuk cebul, mniej więcej wielkości kurzego jaja. Odetnij górną część każdej z nich w taki sposób, aby odsłonić miąższ.

Ułóż cebule na wypełniaczu, korzenie skieruj w dół. Wlej 50-100 g wody. Nałóż drugą część butelki. Taką konstrukcję umieść na parapecie.

Czekaj około 15-25 dni. Po tym czasie szczypior osiągnie długość około 30 cm. Jeżeli w pomieszczeniu jest duża wilgoć nie podlewaj cebuli zbyt często.

Metoda numer 2 – uprawa szczypiorku w reklamówce.

Jeżeli nie masz ochoty na zabawę z wycinaniem butelki, możesz ułatwić sobie zadanie i wyhodować cebulę w plastikowej torbie. Schemat jest bardzo podobny. Torbę możesz umieścić w plastikowym lub ceramicznym pojemniku, aby zbytnio nie nabałaganić, gdyby uległa rozerwaniu.

Aby przyśpieszyć proces wzrostu szczypiorku, zanurz cebulę w ciepłej wodzie przez 2 dni, zmieniając wodę rano i wieczorem. Dzięki temu szczypiorek wykiełkuje 10 dni wcześniej. Po namoczeniu osusz łupinkę cebuli ręcznikiem papierowym. Umieść cebulki w reklamówce blisko siebie na warstwie wilgotnego wypełniacza o grubości co najmniej 2 cm.

Następnie torbę dobrze napompuj i zawiąż, starając się nie wypuścić powietrza. Aby przyśpieszyć wzrost korzeni, umieść torbę w ciemnym, chłodnym miejscu. Po upływie tego czasu przenieś swoją uprawę na parapet. Cebuli nie trzeba nawozić ani podlewać.

Pozostaw torbę zawiązaną do czasu, aż szczypiorek zacznie sięgać do jej szczytu. Po otworzeniu zwracaj uwagę na to, aby wypełniacz cały czas był wilgotny.

Przedstawione metody pozwolą Ci cieszyć się smacznym szczypiorkiem przez cały rok. Z łatwością możesz hodować roślinki na kuchennym parapecie bez zgnilizny i nadmiaru wilgoci.