Lepiej zapisz przepis na cukinie w śmietanie w 30 min – Szybkie i pyszne danie.

Masz jedynie 30 minut a zależy Ci na naprawdę smacznym daniu?

Serbska cukinia duszona w śmietanie to szybki sposób na przygotowanie ulubionego jedzenia w sposób, który jest bardzo delikatny i soczysty. Młodej i nieprzerośniętej cukinii nie trzeba obierać, ani pozbawiać nasion. Ponadto jako zamiennika śmietany można użyć mniej kalorycznego jogurtu naturalnego.

Przygotuj następujące składniki:

  • 0,8 kg młodej cukinii
  • 200 g śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • pół pęczka koperku
  • 100 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • po pół łyżeczki oregano oraz suszonej bazylii
  • papryka, pieprz oraz sól do smaku

Zacznij od wymieszania w misce oleju z ziołami i przyprawami. Cukinię pokrój w pół-talarki. Do woreczka przełóż przygotowaną wcześniej marynatę, dorzuć cukinię i energicznie potrząśnij. Cukinia w całości powinna zostać pokryta przez przyprawy. Tak przygotowaną cukinię umieść na blaszce i piecz około 15 minut w 200 stopniach.

Śmietanę lub jogurt wymieszaj z posiekanym wcześniej koperkiem. Dodaj czosnek oraz jajko, mąkę i wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Upieczoną cukinię przełóż do głębokiej patelni i zalej przygotowanym sosem śmietanowym. Możesz doprawić pieprzem i solą do smaku. Doprowadź potrawę do wrzenia, nie zapominając o mieszaniu.

Zdejmij z ognia i zjedz z uśmiechem. Smacznego!