Serbska cukinia duszona w śmietanie to szybki sposób na przygotowanie ulubionego jedzenia w sposób, który jest bardzo delikatny i soczysty. Młodej i nieprzerośniętej cukinii nie trzeba obierać, ani pozbawiać nasion. Ponadto jako zamiennika śmietany można użyć mniej kalorycznego jogurtu naturalnego.
Zacznij od wymieszania w misce oleju z ziołami i przyprawami. Cukinię pokrój w pół-talarki. Do woreczka przełóż przygotowaną wcześniej marynatę, dorzuć cukinię i energicznie potrząśnij. Cukinia w całości powinna zostać pokryta przez przyprawy. Tak przygotowaną cukinię umieść na blaszce i piecz około 15 minut w 200 stopniach.
Śmietanę lub jogurt wymieszaj z posiekanym wcześniej koperkiem. Dodaj czosnek oraz jajko, mąkę i wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Upieczoną cukinię przełóż do głębokiej patelni i zalej przygotowanym sosem śmietanowym. Możesz doprawić pieprzem i solą do smaku. Doprowadź potrawę do wrzenia, nie zapominając o mieszaniu.