A jego przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Tu nie trzeba czekać na wyrastanie ciasta. Idealny wypiek dla zabieganych. Idealny wypiek dla każdego. Koniecznie spróbujcie. Ciasto drożdżowe bez wyrastania można przygotować zarówno na świeżych, jak i suchych drożdżach. Można je zrobić bez dodatku lub dodać do niego rodzynki, żurawinę, a nawet kawałki czekolady.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół bez termoobiegu. Świeże drożdże wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na bok. Powinny mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuszczamy w garnuszku lub na patelni i odstawiamy do przestudzenia.
Do rozpuszczonego masła dodajemy pokruszone w dłoniach świeże drożdże (lub zamiennie 11 g suchych drożdży), cukier, olej roślinny i pół łyżeczki soli. Całość dokładnie mieszamy łyżką i przelewamy do większej miski. Teraz dodajemy przesianą mąkę i wszystko dokładnie wyrabiamy.
Ciasto drożdżowe należy wyrabiać tak długo aż będzie miękkie, elastyczne, jednolite i będzie odchodzić od ręki. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy 10 minut w nagrzanym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie zamykamy drzwiczki piekarnika i pieczemy nasze ciasto kolejne 30 minut.