Ciasto z reguły kojarzy się ze słodyczami, jednak w tym wydaniu jest bardziej wytrawne, podane z mięsnym farszem. Zaskocz swoich gości smakiem mięsnego ciasta, które idealnie nadaje się zarówno na przystawkę, jak i na danie główne.
Zacznij od obrania cebuli. Pokrój ją w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Następnie, kiedy cebula się zeszkli, dodaj mięso mielone, całość dopraw solą i pieprzem, po czym kontynuuj smażenie dopóki mięso nie będzie gotowe.
Na płaskiej powierzchni posypanej mąką rozłóż ciasto francuskie i delikatnie je rozwałkuj. Potem natnij je delikatnie po obu stronach tworząc paski.Kiedy farsz ostygnie, wyłóż go na środkową część ciasta francuskiego. Wówczas ciasto zapleć tak jak warkocz, nakładając paski na przemian najpierw z lewej, potem z prawej.
Jajko rozbij do miseczki. Za pomocą pędzelka posmaruj jajkiem wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 35 minut. Uwaga: Do farszu można też dodać łyżkę kwaśnej śmietany, pieczarki lub paprykę – przepis można łatwo zmodyfikować w zależności od indywidualnych preferencji.