Ciasto z z patelni, które zachwyci smakiem wszystkich. Niezwykle smaczne. Oto przepis

Bierzemy miseczkę i wbijamy do niej trzy jajka oraz wrzucamy 150 g cukru. Ten duet ubijany na słodką śmietankę, z mikserem zajmie to około 3 minuty, ręcznie natomiast nieco dłużej. Do kolejnego naczynia należy przesiać mąkę pszenną (150 g) wraz z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka).

Taką przesianą mąkę należy dodać do masy z jajka i cukru i mieszamy (najlepiej mikserem na wolnych obrotach). Kolejny duet to 180 ml mleka oraz 70 ml oleju, które łączymy ze sobą w szklance i wlewamy do ciasta, dalej mieszając. Po wymieszaniu czas na smażenie. Należy przygotować patelnię, posmarować ją olejem i poczekać, aż jego temperatura będzie odpowiednia do smażenia.

Wylewamy odrobinę ciasta na patelnię (najlepiej użyć do tego łyżki wazowej bądź małej chochli), i rozsmarowujemy po całej przestrzeni naczynia. Takiego naleśnika smażymy z obu stron, by był równomiernie zarumieniony. Czynność powtarzamy z całą przygotowaną masą. Następnie, po skończeniu tworzenia naleśników, na patelnię wrzucamy 100 g orzechów włoskich celem prażenia.

Takie gotowe orzechy siekamy, a dodatkowe 100 g suszonych śliwek rozdzielamy na dużo mniejsze kawałki. Po siekaniu zajmujemy się masą. Dlatego też do dużej miski należy wlać 200 g gotowanego mleka skondensowanego i bardzo powoli do tego dolewamy 400 g gęstej śmietany. Mieszamy to i międzyczasie dodajemy przygotowaną wcześniej masę.

Po przygotowaniu masy należy wysmarować każdego naleśnika z kolei z obu stron masą i tworzymy z nich warstwy. Możemy przy smarowaniu dodawać odrobinę posiekanych orzechów i śliwek. Następnie boki ciasta smarujemy śmietanką i posypujemy orzechami.

Wstawiamy masę do lodówki na 4 godziny i czekamy. Po tym czasie możemy posmarować wierzch śmietanką i posypać startą czekoladą.

Czytaj dalej