Mięso z szynki idealnie pasuje do pieczenia, dlatego nie wypróbowanie przepisu na jej wydanie czosnkowe było by straceniem cennego przepisu w naszej książce kucharskiej. Rodzinny obiad, czy wystawna kolacja? Pasuje na każdą okazję!
Mięso na wstępie musimy umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na większe plastry. Następnie sięgamy po czosnek. Obrany ze skórki, kroimy w plasterki i dodajemy go do mięsa. Po dokładnym wymieszaniu należy mięso odstawić na parę godzin do lodówki, tak aby przeszedł dokładnie aromatem naszego czosnku.
Gdy mięso już jest gotowe, sięgamy po naczynie żaroodporne, na którego dnie układamy pokrojoną w piórka cebulę. Na warzywie układamy nasze mięso, doprawione solą, pieprzem i papryką wedle uznania. Po doprawieniu
Układamy kolejną warstwę cebuli, która zalewamy przygotowanym sosem z wymieszanego razem sosu sojowego i koncentratu. Piekarnik rozgrzewamy do 150° i wkładamy mięso na około półtorej godziny. Pierwsze 45 minut należy pięć szynkę pod przykryciem, następnie pozwalamy się jej zarumienić i odkrywamy do końca czasu pieczenia.