Tornado jabłkowe: Fantastyczny wyrób piekarniczy. Jest łatwy w przygotowaniu i doskonale smakuje.

Zapoznaj się z naszą propozycją na pyszny, innowacyjny przepis na wypiek. Jest łatwy do wykonania i doskonale smakuje.

To połączenie doskonale nadaje się do domowych deserów. To ciasto jest łatwe do zrobienia w krótkim czasie. Zdziwisz się, że z naszym przepisem to najlepszy dodatek do kawy!

Oto rzeczy, których będziesz potrzebować

  • ok. 5 dużych jabłek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 średnie jajka
  • 2-3 łyżki stołowe kakao
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Dżem do wyboru
  • Dwie tabliczki czekolady
  • 2 szklanki śmietany

Jak to zrobić.

Jabłka dokładnie umyj i zetrzyj na tarce (na grubych oczkach). W misce połącz mąkę, cukier i olej z mlekiem, jajkami, mlekiem, cukrem waniliowym, cynamonem i sodą oczyszczoną. Wszystko dokładnie połącz. Wmieszaj starte jabłka i dalej mieszaj, aż wszystko się dobrze połączy.

Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30×40 cm. Ciasto pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posmaruj wierzch ciasta ulubionym dżemem.

W miseczce rozpuść czekoladę. Pozostaw do ostygnięcia w ciepłej kąpieli wodnej. Następnie wymieszaj z nią śmietanę. Rozprowadź równomiernie polewę na cieście. Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady, posyp wierzch tartą czekoladą.

Smacznego!