Ten tort gofrowy można zrobić w 15 minut. Przygotowanie tego ciasta na gofry zajmuje tylko 15 minut.

Od czasu do czasu każdy potrzebuje zastrzyku energii. Czasami możesz mieć ochotę na coś, na co zwykle nie masz ochoty.

Nasz przepis na szybkie gofry jest idealny dla każdego, kto ma ochotę na coś słodkiego i gotowego. Można je wykorzystać jako szybką przekąskę lub poczęstunek dla gości.

Jak zrobić gofra?

Na początek potrzebne będą dwa duże gofry. Rozsmaruj na nich dżem (ok. 350 g), a następnie dodaj kilka herbatników (ok. 17 sztuk). Następnie do rondelka wlej 100 ml wody i dodaj 100 g cukru. Włącz ogień i gotuj płyn, aż całkowicie się rozpuści.

Gdy cukier rozpuści się ze stanu stałego, dodaj do „wywaru” 125 g masła, 50 g czekolady i 1 łyżkę kakao. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodaj do niej 70 g zmielonych orzechów włoskich i 150 g zmielonych herbatników.

Gotową masę rozsmarować na warstwie herbatników na jednym waflu. Po zastygnięciu masy przykryć ją kolejnymi 17 herbatnikami. Następnie ponownie przykryć ją kolejnym waflem, a na wierzchu rozsmarować dżem. Po rozłożeniu wafli należy koniecznie obciążyć przekąskę czymś cięższym. Ubitą masę należy przechowywać w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Teraz masz już gotową przekąskę …..

Ponieważ można jeszcze udekorować ciasto. W rondelku połącz 50 g białej czekolady z odrobiną śmietanki. Rozpuść czekoladę na wyjętych z lodówki waflach, gdy tylko się rozpuści. To samo możesz zrobić z 50 g posiekanej gorzkiej czekolady. Rozpuść śmietankę, dodaj ją do masy, a następnie udekoruj przekąskę bitą śmietaną (po ostygnięciu masy z białej czekolady). ).

GOTOWE! Teraz kosztuj swoją szybką i łatwą przekąskę. Smacznego 😉