Nasz przepis na szybkie gofry jest idealny dla każdego, kto ma ochotę na coś słodkiego i gotowego. Można je wykorzystać jako szybką przekąskę lub poczęstunek dla gości.
Na początek potrzebne będą dwa duże gofry. Rozsmaruj na nich dżem (ok. 350 g), a następnie dodaj kilka herbatników (ok. 17 sztuk). Następnie do rondelka wlej 100 ml wody i dodaj 100 g cukru. Włącz ogień i gotuj płyn, aż całkowicie się rozpuści.
Gdy cukier rozpuści się ze stanu stałego, dodaj do „wywaru” 125 g masła, 50 g czekolady i 1 łyżkę kakao. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodaj do niej 70 g zmielonych orzechów włoskich i 150 g zmielonych herbatników.
Gotową masę rozsmarować na warstwie herbatników na jednym waflu. Po zastygnięciu masy przykryć ją kolejnymi 17 herbatnikami. Następnie ponownie przykryć ją kolejnym waflem, a na wierzchu rozsmarować dżem. Po rozłożeniu wafli należy koniecznie obciążyć przekąskę czymś cięższym. Ubitą masę należy przechowywać w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Ponieważ można jeszcze udekorować ciasto. W rondelku połącz 50 g białej czekolady z odrobiną śmietanki. Rozpuść czekoladę na wyjętych z lodówki waflach, gdy tylko się rozpuści. To samo możesz zrobić z 50 g posiekanej gorzkiej czekolady. Rozpuść śmietankę, dodaj ją do masy, a następnie udekoruj przekąskę bitą śmietaną (po ostygnięciu masy z białej czekolady). ).