Wymieszaną masę przełóż do okrągłej formy do pieczenia (średnica: 25cm), która wcześniej została pokryta papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz przez X minut w temperaturze X st. Gdy ciasto ostygnie, przetnij je nożem poziomo na trzy równe warstwy.
Krem. Wymieszaj jajka z cukrem. Dodaj jedno opakowanie cukru wanilinowego i mleko. Garnuszek z kremem włóż do większego naczynia wypełnionego wodą i zagrzej. Tak zwana „kąpiel wodna” powinna trwać do momentu zgęstnienia kremu. Po ostygnięciu kremu, schłódź masę w lodówce.
Zmiksuj miękkie masło i po łyżeczce dodawaj do wcześniej schłodzonego kremu, ciągle mieszając.
Chrupiące orzechy włoskie. Roztop cukier, dodaj orzechy i całość porządnie wymieszaj. Karmelowe orzechy odłóż na blaszkę i poczekaj aż ostygną. Następnie włóż je do blendera i dokładnie posiekaj. Połowę posiekanych orzechów wsyp do kremu, a drugą połowę odłóż i pozostaw na udekorowanie gotowego ciasta.
Syrop. Wymieszaj wszystkie składniki. Możesz podgrzać je w rondelku, aby łatwo powstał syrop, a następnie schłodzić.
Dalsza część przepisu na ciasto. Pierwszą warstwę ciasta posmaruj syropem i 1/3 kremu. Tak samo postępuj z kolejnymi warstwami. Górę i boki ciasta posmaruj kremem i posyp pozostałymi zmielonymi orzechami karmelowymi.