Szybko się przygotowuje i smakuje po prostu bosko. Orzechowy kremowy tort marzeń.

Wymieszaną masę przełóż do okrągłej formy do pieczenia (średnica: 25cm), która wcześniej została pokryta papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz przez X minut w temperaturze X st. Gdy ciasto ostygnie, przetnij je nożem poziomo na trzy równe warstwy.

Krem. Wymieszaj jajka z cukrem. Dodaj jedno opakowanie cukru wanilinowego i mleko. Garnuszek z kremem włóż do większego naczynia wypełnionego wodą i zagrzej. Tak zwana „kąpiel wodna” powinna trwać do momentu zgęstnienia kremu. Po ostygnięciu kremu, schłódź masę w lodówce.

Zmiksuj miękkie masło i po łyżeczce dodawaj do wcześniej schłodzonego kremu, ciągle mieszając.

Chrupiące orzechy włoskie. Roztop cukier, dodaj orzechy i całość porządnie wymieszaj. Karmelowe orzechy odłóż na blaszkę i poczekaj aż ostygną.  Następnie włóż je do blendera i dokładnie posiekaj. Połowę posiekanych orzechów wsyp do kremu, a drugą połowę odłóż i pozostaw na udekorowanie gotowego ciasta.

Syrop. Wymieszaj wszystkie składniki. Możesz podgrzać je w rondelku, aby łatwo powstał syrop, a następnie schłodzić.

Dalsza część przepisu na ciasto. Pierwszą warstwę ciasta posmaruj syropem i 1/3 kremu. Tak samo postępuj z kolejnymi warstwami. Górę i boki ciasta posmaruj kremem i posyp pozostałymi zmielonymi orzechami karmelowymi.

Pamiętaj, aby przed przełożeniem ciasta na talerz, pokryć go wcześniej folią bądź papierem do pieczenia.  Gotowe ciasto włóż do lodówki na min.4 godziny.  Smacznego!

Czytaj dalej