Ta przekąska jest idealna na szybki obiad lub na każdą inną okazję. Przepis.

Ta przekąska jest wspaniała na każdą okazję.

Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, pyszna i szybko znika z talerza. Świetnie nadaje się zarówno na rodzinne spotkania, jak i dla niezapowiedzianych gości.

Składniki:

  • 1 opakowanie placków tortilli
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 słodka papryka (duża)
  • 300g szynki
  • 2 kawałki cebuli
  • 100g twardego sera
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 jajka
  • 100 g majonezu/śmietany
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz, zioła do smaku

Sposób przygotowania:

Pokrój cebulę na małe kawałki. Podsmaż cebulę na oleju. Gdy cebula lekko się zrumieni, skropić ją 2 łyżkami ketchupu. Wymieszaj majonez i śmietanę z tartym serem. Można doprawić według uznania. Drobno posiekać warzywa (ogórek kiszony, słodka papryka).

Powtórz czynność z szynką. Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce. Gotowym farszem szczelnie owinąć tortille. W misce wymieszać mleko i jajka. Gotową rolkę tortilli można pokroić na mniejsze kawałki.

Zanurz je w mieszance jajeczno-mlecznej i usmaż na złoty kolor. Aby usunąć nadmiar tłuszczu, odsącz jajka i mieszankę mleczną na ręczniku. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego!