Tradycyjny przepis, którego nie znajdziesz nigdzie indziej. Gołąbki po cygańsku to mój hit na każdym przyjęciu.

Liście kapusty przygotowuje się jak do standardowych, popularnych gołąbków. Kiedy gotuje się ona  w wodzie, należy oddzielać z niej liście.

Nadzienie:

Ryż zalać wrzątkiem i dokładnie opłukać. Można też ugotować go wcześniej na półtwardo. Mięso mielone połączyć z ryżem i całość dokładnie wymieszać z solą oraz pieprzem.

Cebulę i marchewkę obrać, a potem drobniutko posiekać i usmażyć na patelni z odrobiną oleju roślinnego. Smażyć przez około 5 -7 minut. Do warzyw dodać drobno pokrojoną paprykę. Do warzyw wlać koncentrat pomidorowy i wszystko razem wymieszać do połączenia się składników.

Warzywa należy smażyć przez kolejne 2 minuty co jakiś czas mieszając, aby nie przypaliły się. Warzywa podzielić na dwie części. Jedną z nich połączyć z mięsem i ryżem, a z drugiej części przygotować sos.