Liście kapusty przygotowuje się jak do standardowych, popularnych gołąbków. Kiedy gotuje się ona w wodzie, należy oddzielać z niej liście.
Ryż zalać wrzątkiem i dokładnie opłukać. Można też ugotować go wcześniej na półtwardo. Mięso mielone połączyć z ryżem i całość dokładnie wymieszać z solą oraz pieprzem.
Cebulę i marchewkę obrać, a potem drobniutko posiekać i usmażyć na patelni z odrobiną oleju roślinnego. Smażyć przez około 5 -7 minut. Do warzyw dodać drobno pokrojoną paprykę. Do warzyw wlać koncentrat pomidorowy i wszystko razem wymieszać do połączenia się składników.
Warzywa należy smażyć przez kolejne 2 minuty co jakiś czas mieszając, aby nie przypaliły się. Warzywa podzielić na dwie części. Jedną z nich połączyć z mięsem i ryżem, a z drugiej części przygotować sos.