Tradycyjny przepis, którego nie znajdziesz nigdzie indziej. Gołąbki po cygańsku to mój hit na każdym przyjęciu.

Sos:

Do zostawionej części warzyw wlać 0,5 litra wody, sól i pieprz do smaku. Wszystko zagotować i ostudzić.

Gołąbki:

Odrobinę mięsa mielonego nakładać na liść kapusty i zwinąć go w trójkąt, chowając górę liścia do środka.

Dno dużego garnka zakryć sosem, następnie przygotowane gołąbki, zalać ponownie sosem i tworzyć w ten sposób kolejne warstwy. Do garnka dodać następne 0,5 litra wody i wszystko razem gotować na małym ogniu.

Wierzch posypać umytymi i posiekanymi pomidorami, liśćmi laurowymi oraz ulubionymi dodatkami przyprawami. Danie gotować około 40 minut. Gołąbki są pyszne z dodatkiem świeżych ziół lub kwaśnej śmietany. Smacznego!

Czytaj dalej