Tradycyjne kotlety z sekretnym składnikiem. Tak dobre, że robię je prawie w każdy weekend

Któż z nas nie kojarzy z dzieciństwa smaku tradycyjnych wieprzowych kotletów.

Chrupiąca panierka, aromatyczne przyprawy, dodatek warzyw i obiad gotowy. Chcąc cieszyć się ich niepowtarzalnym i kuszącym smakiem także dziś, wypróbuj ten niezawodny i szybki przepis. Zachwycisz każdego smakosza, nie spędzając w kuchni zbyt wiele czasu.

Do wykonania dania potrzebujesz następujących składników:

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości;
  • 6 jajek;
  • 150 g mąki pszennej;
  • 3 średniej wielkości ząbki czosnku;
  • 2 małe łyżeczki dowolnej musztardy;
  • przyprawy do smaku: sól i pieprz czarny mielony;
  • olej roślinny do smażenia, np. rzepakowy.

Pracę zacznij od dokładnego umycia i osuszenia mięsa. W następnej kolejności pokrój je na plastry o grubości około 1,5 cm i każdy z nich dokładnie rozbij tłuczkiem. Teraz kolej na marynatę. W tym celu przeciśnij ząbki czosnku przez praskę i wymieszaj dokładnie z musztardą.

Jeśli zależy Ci na głębokim smaku potrawy i dysponujesz czasem, możesz przygotować marynatę dzień wcześniej, posmarować nią posolone oraz oprószone pieprzem kotlety i odstawić je do lodówki na całą noc. Teraz kolej na panierowanie.

W misce zacznij ubijać całe jajka z odrobiną soli do momentu uzyskania piany. Następnie zacznij obtaczać każdy plaster mięsa w mące, a potem w ubitych jajkach. Powtórz tę czynność dwukrotnie, dzięki temu uzyskasz chrupiącą i kruchą panierkę. Ostatnim krokiem jest smażenie. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju i smaż mięso z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru skórki.

Gotowe! Kotlety podawaj z gotowanymi ziemniakami z dodatkiem surówki lub mizerii. Smacznego!