Ciasta z jabłkami to wdzięczny temat kulinarnych popisów, a szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Ciasto z jabłkami to zachwycający i prosty w przygotowaniu deser, który przeniesie nas w krainę smaków z dzieciństwa.
Gruba warstwa owoców i aromatyczne ciasto napełnią dom wspaniałym zapachem. Dobrze jest wybrać lekko kwaskowate jabłka, które świetnie będą komponowały się otulone słodyczą ciasta.
Mąkę, kaszę mannę, cukier (waniliowy i zwykły) oraz proszek do pieczenia umieść w dużej misce lub garnku. Wymieszaj za pomocą trzepaczki. Podgrzej mleko z masłem. Owoce dokładnie umyj, obierz ze skórki i zetrzyj za pomocą tarki. Warto dodać odrobinę soku z cytryny, aby jabłka nie ściemniały. Blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
Na dno naczynia do pieczenia połóż jedną część ciasta, na nią wyłóż jedną trzecią jabłek. Powinny być trzy poziomy jabłek i trzy poziomy ciasta.
Na tak przygotowany deser wylej mleko z roztopionym masłem. Dobra rada: możesz ponakłuwać je np. drewnianą szpatułką do szaszłyków, żeby mleko łatwiej wsiąkało w ciasto podczas pieczenia. Ciasto piecz około 40 do 50 minut w piecyku nagrzanym na 180 stopni.