Szarlotka „Trzy szklanki” – Gruba warstwa owoców i aromatyczne ciasto. Ten przepis to hit w mojej kuchni

Gdy nadchodzi jesień każdy z nas tęskni za czymś słodkim i domowym, co poprawi nam humor w chłodniejsze wieczory. Na pobliskim bazarku można kupić rumiane, pachnące jabłka.

Ciasta z jabłkami to wdzięczny temat kulinarnych popisów, a szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Ciasto z jabłkami to zachwycający i prosty w przygotowaniu deser, który przeniesie nas w krainę smaków z dzieciństwa.

Gruba warstwa owoców i aromatyczne ciasto napełnią dom wspaniałym zapachem. Dobrze jest wybrać lekko kwaskowate jabłka, które świetnie będą komponowały się otulone słodyczą ciasta.

Składniki:

  • 160 g kaszy manny,
  • 130 g mąki pszennej,
  • 180 g cukru,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jabłek,
  • 30 g masła,
  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • cukier puder do smaku.

Przygotowanie:

Mąkę, kaszę mannę, cukier (waniliowy i zwykły) oraz proszek do pieczenia umieść w dużej misce lub garnku. Wymieszaj za pomocą trzepaczki. Podgrzej mleko z masłem. Owoce dokładnie umyj, obierz ze skórki i zetrzyj za pomocą tarki. Warto dodać odrobinę soku z cytryny, aby jabłka nie ściemniały. Blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż na dnie papierem do pieczenia.

Teraz zrób warstwy: na przemian ciasta i owoców.

Na dno naczynia do pieczenia połóż jedną część ciasta, na nią wyłóż jedną trzecią jabłek. Powinny być trzy poziomy jabłek i trzy poziomy ciasta.

Na tak przygotowany deser wylej mleko z roztopionym masłem. Dobra rada: możesz ponakłuwać je np. drewnianą szpatułką do szaszłyków, żeby mleko łatwiej wsiąkało w ciasto podczas pieczenia. Ciasto piecz około 40 do 50 minut w piecyku nagrzanym na 180 stopni.

Po upieczeniu wyciągnij deser z foremki i posyp cukrem pudrem lub cynamonem. Zachwyć swoich gości oryginalną szarlotką i ciesz się pysznym deserem.